0
TOP

Sinoćnja Nevera ostavila trag u Hvaru

5 minute read
Save

Škatula za sne

Posljednjih nekoliko tjedana na na hvarskoj rivi privremeno boravište imala je jedna škatula, zapravo pop-up showroom s automobilom koji privlači pažnju više od pustih celebrity-a koji posjećuju otok. Sigurno znate o kojem autu pričam, to je Rimčeva Nevera, prvi auto koji je prešao Pelješki most i najbrži automobil na struju proizveden u Hrvatskoj.

Koja je priča iza sinoćnjeg eventa koji je zapalio nebo iznad Hvara?

Gledajući kratki filmić koji se vrtio na televiziji iza auta u prozirnoj škatuli za sne, mogli smo vidjeti emotivnu priču koja stoji iza kreacije Nevere, svojevrsni homage zemlji u kojoj je nastala i put stvarno genijalnog mladog čovjeka. Nebom iznad Hvara letjelo je 250 svijetlećih dronova, stvarajući vizualnu priču popraćenu grmovitom glazbom, dok je Rimac prođirao svoju Neveru hvarskom rivom u pratnji Michaela Macka, vlasnika njemačkog Europa Parka. Zajedno su pokrenuli show koji je trajao oko pola sata.

Dvije tvrtke na taj način proslavile su početak suradnje na izgradnji najbržeg roller coastera u Europi pod nazivom Voltron, koji će biti dijelom parka posvećenom upravo Hrvatskoj. Većina tematike vezati će se, sasvim logično uz Nikolu Teslu jer – struja, a zanimljivo je za naglasiti kako park neće samo rekreirati najpoznatije lokalitete u zemlji. Želja im je stvariti priču o osjećaju savršene destinacije za odmor, koju su Nijemci oduvijek obožavali, i za što je kreiran poseban 4D film koji će posjetitelje voditi kroz priču u 360 stupnjeva. Grad Hvar će ovdje imati posebno mjesto, uz još jednu poveznicu obitelji Mack s otokom. Naime, vlasnici navodno grade i kuću na otoku, u jelšanskom kvartu Vitarnja.

Vrlo važna suradnja

Do Mate Rimca nismo se uspjeli probiti, nismo uspjeli ni opalit’ sliku s njim, ali to je za nas napravila najpoznatija kroničarka grada Hvara, Ivana Petrić. Ako će netko, onda će to Ivana.

Događaj su, između ostalih, popratili njemački i hrvatski mediji, premijer i ministar zdravstva, svaki je potegnuo iz svojeg sela, a opsadno stanje s policijom na otoku značilo je da taj dan apsolutno nikako nema vožnje bez kacige na motorinu. Event se kasnije preselio u novo preuređeni Carpe Diem Bar na rivi, legendarni hvarski bar koji ove godine slavi svojih 25 godina postojanja.

Sve u svemu, svjetski, nema šta.

Rikardo Novak, Antonio Škarpa, Tonči Glavina

 Sigurno se pitate – what’s in it for me?

Što će građani grada Hvara imati od ove suradnje? Osim promocije destinacije u novom dijelu Europa Parka, tvrtka Rimac Bugatti želi podržati razvoj STEM-IT projekata u hvarskoj srednoj i osnovnoj školi. Plan je opremiti škole s 3D printerima i mogućnošću učenja od ponajboljiih inženjera u zemlji. Obzirom koliko je znanstvenika, liječnika i akademika ovaj otok iznjedrio tokom povijesti, moguće da je vrijeme i za mlade otočke STEM znanstvenike. Znanje je moć, i to smo sinoć vidjeli u punom sjaju, a kako će se priča dalje razvijati – znate gdje ćete pročitati.

Uvik na treso, M.

Vidi još