0
TOP

Ulje iz najstarijeg drva masline na svijetu

2 minute read
Save

Ulje iz najstarijeg drva masline na svijetu

Vječna je svađa između Dalmatinaca i Istrijana o tome čije je ulje bolje. Ostavimo sada to sa strane, jer hvarsko maslinovo ulje ide na sve i u sve, a naši maslinari svake godine pobjeđuju na prestižnim natjecanjima u Japanu i New Yorku. Sasvim razumljvo kad imamo jedno od  deset najstarijih stabala masline u svijetu, koje možete obići u mjestu Zastražišće u unutrašnjosti otoka. Iako je prosječni životni vijek masline 500 godina, ovo čudotvorno, dugovječno drvo koje raste na škrtoj zemlji, gotovo bez vode, ali uz obilje sunca broji više od 2500 godina.

HVARINSIDER // Božic Uje Oil Tasting

Na otoku postoji nekoliko kušaona maslinovog ulja, koje vam svakako preporučam da posjetite. Kako mi kažu, oni svoje ulje rade na nešto nižim temperaturama, što im daje manje ulja, ali bogatijeg okusa. To je pravo ekstra djevičansko ulje.

Uljara Radojković nalazi se u Bogomolju, i ima savršena ulja s narančom i limunom koje smo kušali s sladoledom. Uljara Eva Marija SECA nalazi se u Gdinju, a uljara Božić u Svirču. Svi imaju lijepo uređene kušaone i zaista interesantnu priču o maslinovom ulju otoka Hvara koju će vam rado ispričati.

Inspiracija za tvoje putovanje