0
TOP

Kako je nastao Hvar Climbing Festival

6 minute read
Save

Već smo pisali o Hvaru kao izvandrednoj lokaciji za sportsko penjanje

Ali jeste li znali kako Hvar ima čak 10 lokaliteta i preko 500 smjerova za sportsko penjanje? Kako je nastao Hvar Climbing Festival, i koje su posebnosti otoka Hvara baš kao penjačke destinacije, saznala sam od jednog od organiziratora festivala, Fabijana Belića.

Prvo penjalište na otoku

Najstarije penjalište na otoku napravljeno je prije više od 20 godina, u Sv. Nedilji na južnoj strani otoka. Ekipa iz Cliffbase-a je zapravo prva koja je krenula u boltanje smjerova na otoku i polako, privatnim sredstvima gradila mrežu aplinističkih smjerova po visokim stijenama otoka Hvara. Nakon toga uredilo se penjalište Milna kod Hvara, uz pomoć sredstava osiguranih od turističkih zajednica otoka. Zatim su tu Straćine kod Starog Grada, Vela Stiniva kao najveće penjalište, potom uvala Pokrivenik i Podstine kod Hvara.

hvar-cliff-climbing

Penjačka destinacija, s smještajem za penjače

Mladi Fabijan povratnik je iz Njemačke, i priča simaptičnim mišungom bodulskog i njemačkog naglaska. Kad smo kod otočkog vokabulara, prebio bi me u tren oka, jer moj sluhistički mozak prebacuje diskove kako s kime pričam. 

Nona bi mi zalijepila plesku da me čuje.

Uglavnom, ono što je stvarno posebno jest činjenica kako je on, vrativši se iz Njemačke, u obiteljskoj kući u Jelsi napravio guesthouse s pravom pravcatom stijenom za penjanje. Mislim da je ovo jedini smještaj na otoku koji nudi ovakvu vrstu in-house rekreacije, ispravite me ako griješim. Gosti mu dolaze upravo radi penjanja, i to već u ožujku i travnju, s kojima radi ture po otoku kao cliff climbing vodič. Genijalno.

RROIC // Hvar Climbing Festival

Dvojac koji je izgradio Hvar Climbing Festival

Otac mi je nedavno rekao – ako hoćeš da se nešto ovdje napravi, moraš to sama napraviti. Kasnije se stvari otkotrljaju, ali prvo moraš sam. Tako je Fabijan, kroz ljubav prema penjanju, upoznao još jednog otočana s zagrebačkom adresom, Roka Roića. Zajedno su napravili dvije penjačke lokacije koja su objavljene u devetom izdanju hrvatskog penjačkog vodiča prošle godine. Roko je boltao jedno od najtežih penjališta, Lučišća kod Hvara, a Fabijan je odlučio – iz čiste lijenosti mi govori kroz smijeh, urediti penjalište kod Pitava, Popinjenicu.

RROIC // Hvar Climbing Festival

Skup i opasan hobi

Gledam vido klip u kojem mladi Roče visi s stijene i hilticom buši rupu, a prašina mu pada po glavi. Klip je urenebesan i ima preko 9 milijuna pregelda na društvenim mrežama. Kako biraju penjališta koja će raditi, pitam. “

Kamen odlučuje. Kad radimo hike, ili samo šetamo šumom, gledamo gdje je lijep kamen i isplati li se ovdje raditi penjalište. Koliko je udaljeno od mjesta, može li se doći autom.

Roče

Kaže mi kako je boltanje penjališta vrlo skup sport, i kako je većinu toga na otoku ekipa napravila samostalno, prvo za svoj gušt.

HVAR CLIMBING //Climbing on Hvar

Uspjeh prvog festivala penjanja

Ovaj festival nastao je uz potporu Turističke zajednice Jelsa, a nadam se kako će ovakve aktivnosti prepoznati i ostale turističke zajednice i zajedničkim sredstvima pogurati ovaj sport. Idealan je za predsezonu i privlači vrlo specifičnu nišu ljudi. Znam po mojim prijateljima koji se bave sličnim sportovima – idu tamo gdje je najbolje, najviše, najteže i najposebnije. A Hvar ima to sve, pa još dodatno.

Sudeći po fotkama ekipa se odlično zabavila u starim tamićima po otoku, a fotke s festivala obišle su cijelu regiju. Bilo je preko 300 prijavljenih, nekoliko vrhunskih profesionalaca, najmlađi natjecatelj imao je samo 7 godina. Penjanje je sport kojim se bave djeca i odrasli, a kako mi Fabijan otkriva – klinci vrlo često preteknu starije, jer nemaju straha. Možda ideja za dodati stijenu za penjanje u novi sportsko-rekreacioni centar u gradu Hvaru? Just thinking out loud.

hvar climbing festival
RROIC // Hvar Climbing Festival

Jedva čekam izdanje iduće godine, datum je već zatefteren. Vidimo se 30.05.2024 na Hvar Climbing Festivalu.

Uvik na treso, M.

Vidi još