0
TOP

Jeste bili u butigu?

7 minute read
Save

Kratka priča o tome kako je država zaboravila na male obrtnike

Sutra je subota, praznik i dan koji u punom sjaju objašnjava uvijek zanimljiv meme #croatiantragedies. Da bi stvar bila još bolja, od prvog srpnja na snazi je novi zakon o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljama i blagdanima. Ali to nije sve, čitajmo dalje.

#pomuki otoka fora

Skužoj, nison te pripozno

Neki dan u digitalne poštanske sandučiće malih sezonskih obrta na otoku uklizala obavijest obrtničke komore u kojoj se, slijedom  velikog broja upita radi nejasnoća u novom zakonu o trgovini, odgovara na pitanje – radimo li se ili ne za praznik. Podugačak odgovor jasno definira kako se u subotu 5. kolovoza neće raditi, ali možda možeš u nedjelju. Odabir 16 radnih nedjelja u sezoni sigurno je nešto što će svaki obrtnik i trgovac odabrati tijekom sezone, samo mi nije jasno tko je spavao na satu kada se definirao rad praznikom. Izgleda da je država po tko zna koji put, zaboravila da ima male sezonske obrtnike kojima je svaki radni dan izuzetno bitan.

Pregledom zakona o trgovini jasno se vidi kako postoji detaljno preciziran rad nedjeljom i mogućnost odabira radnih nedjelja, ali praznici su ostali visiti u zraku, ostavljaući upitnike ljudima nad glavama.

Kratka sezona i još kraće gaće

Na otoku Hvaru sezona traje otprilike tri mjeseca. Gore dolje mjesec dana, za grad Hvar recimo to je puno duži period, ali za mjesta poput Jelse, Vrboske ili sela s južne strane to će biti znatno kraće. Turisti koji posjećuju ove lokacije većinom su obiteljski ljudi vezani uz termine završetka i početka škole.

I sada mi recite, kada od tih tri mjeseca, s time da je sedmi mjesec prema onome što mi poznanici govore bio puno slabiji u vidu želje za trošnjem posjetitelja otoka, oduzmete dva udarna dana kada su i domaći malo slobodniji prošetati i potrošiti koji euro, kako će se produžiti gaće koje su ionako kratke?

Mali David u posjeti Hvaru

David protiv Golijata, sezona 420, epizoda 1680. Mislim da se nije pretjerano razmišljalo o tome kada padaju praznici tijekom sezone, zapravo izgleda da se nije uopće razmišljalo o činjenici da hrvatsku državnu blagajnu puni turizam, kakav-takav.

Mišljenja su podijeljena, kao što je i nedorečen zakon koji je donesen. Tako će ovaj vikend zaprepašteni turisti blejati pred dućanima s praznim kesama, neki će napokon istražiti otok dalje od Dubovice tražeći otvoreni dućan, a neki će zaključiti kako jednostavno nismo normalni. Radnici će se napokon odmoriti, a kako će se sve to odraziti na način kako nas posjetitelji doživljavaju, remains to be determined.

Sezona kioska je otvorena

Definirati novi zakon o trgovini u sred sezone i ostaviti toliko otvorenih pitanja koja ni knjigovođe ne znaju odgovoriti, ostavlja prostor za sivu zonu dublju od Marijanske brazde. Spada li iznajmljivanje u trgovinu, ili je uslužna djelatnost? Zašto mali obrtnik, koji je ujedno i vlasnik svojeg sezonskog obrta ne može raditi za praznik – ako je to njegova želja? Koja je korist od izuzeća kioska, osim da se taj isti kiosk kroz par mjeseci pretvori u real size dućan, s artiklima koji ispadaju na sve strane, dok teta unutra reže gavrilovićku preko najnovijeg izdanja Slobodne Dalmacije?

Najbolje da organziramo sajam kioska na grobljima, tako smo sigurni da se može raditi

Ovdje se ne odmara u sezoni. Ovdje se ne spava previše, ne ide se na izlete, ne provodi se vrijeme s obitelji i slično. Ovdje se radi. Radi se svaki dan, od ujutro do navečer jer:

  • ne možeš naći radnike
  • nemaš ih gdje smjestiti
  • nemaš dovoljno za platiti radnika jer si mali obrt koji si to ne može priuštiti
  • imaš dovoljno veliku obitelj koja pomaže da izguraš ta tri mjeseca

Dakle, trebamo radne praznike i radne nedjelje ta jadna tri mjeseca godišnje. Ako se napravio izuzetak za kiosk, zašto taj isti izuzetak ne bi postojao za male obrtnike? Ne pričam sada o trgovačkim lancima, nego malim dućanima, suvenirnicama, delikates dućanima, galerijama i slično. Ovo primjerice, postoji u Sloveniji, gdje je dozvoljen rad nedjeljom samo dućanima u kojima, na te dane, može raditi samo i isključivo registrirani vlasnik obrta/tvrtke.

Još jedan nelogičan primjer je recimo izuzetak od zakona za nautičke marine i benzinske postaje, pa maritimna benzinska postaja u nautičkoj marini u Vrboskoj– nedjeljom NE RADI.

Valjda će do prvog jedanaestog definirati sve detalje. #pomalo.

Gren u butigu. Po paštetu i kruh za dva dana

Samo jedna napomena – ako hoćete zaraditi značkicu najiznajmljivača stoljeća, zasučite rukave danas, prekopajte internet i okrenite jedno 75 brojeva telefona kako bi saznali koji dućan u blizini radi, složite obavijest za goste i pošaljite im. Također, ne zaboravite otići u dućan danas.

Genijalni grafički prikaz na platnenoj vrećici za dućan pripada FB stranici #POMUKI Otoka Fora.

Uvik na treso, M.

Vidi još