0
TOP

Što raditi na Hvaru – istraži mirisnu magiju Hvara

5 minute read
Save

Što raditi na Hvaru – istraži mirisnu magiju Hvara

Jeste li znali da otok Hvar ima svoj pravi pravcati botanički vrt? I to ne bilo kakav, već onaj koji će vas omađijati mirisima, interaktivnom igrom i genijalnim kombinacijama okusa istinskog Hvara. Smješten u sredini otoka, u mjestu s nadnaravnim zalaskom sunca nalazi se botanički vrt fjori fôra. Trebati će vam dvadesetak minuta vožnje od Jelse, ali i ta vožnja je, po mojem mišljenju, uživanje svoje vrste. Cijeli putem pratiti će vas brežuljci okrugli poput zelenih kugli sladoleda, s kojih se pruža pogled na Makarsku rivijeru. Nakon pitreskne vožnje stići ćete u srce otoka Hvara, malo mjesto Gdinj, s jedinstvenim fjori fôra vrtom. To je pravi Hvar u malom, s obiljem samonikloga bilja koje svjedoči o bioraznolikosti otoka Hvara i tradicionalnoj marljivosti otočana.

Insajder tip: Za dodatan užitak u vožnji, predlažem da unajmite retro WV Bubu kabriolet, koje će vam dati pravi doživljaj ljeta.

fjori-fora-pogled

Šetnja kroz biljnu oazu

Na površini od 2500m2, u svakom od šest tematskih polja ispričana je priča biljaka koje smo stoljećima koristili u svakodnevnom životu. Ovdje ima jestivih biljaka, biljaka za izradu kozmetičkih i ljekovitih preparata, biljaka za izradu i bojanje tekstila. Kroz polja vodi kružna staza koju možete proći sami i te se educirati uz natpise uz biljne bazene.

fjori-fora-3

Postani botaničar na dan

Idealno je da ipak odaberete vođenu turu koja traje jedan sat. Vrt je smješten na visoravni, i uvijek je osunčan. Jednom kada sunce počne popuštati svoj stisak i širiti magičnu tišinu posebnom nijansom zgasito narančaste boje, doživjeti ćete pravi Hvar.

Vođene ture su stvarno posebne, i uključuju degustacije njihovog maslinovog ulja. Zatim marmelade od smokava ili mandarine koja se čarobno kombinira s domaćim sirom.

Tu su i čajevi od primjerice smilja ii kadulje, a napomenula bi i zabavne igre za djecu poput rješavanja zagonetki u biljnim bazenima. Svakako se raspitajte o opcijama za vaš posjet, domaćini su jako ljubazni i genijalno organizirani. Detaljan program aktivnosti najbolje je potražiti na njihovim društvenim mrežama, a obično kreće od srpnja.

fjori-fora-vrt-auto
fjori-fora-vrt-1

Kada je najbolje vrjeme za posjetiti vrt fjori fôra?

Najbolje vrijeme za posjetiti vrt fjori fôra u ljetnim mjesecima je iza 18-19h. U malom dućanu možete i kupiti začine, začinska i eterična ulja koje obitelj Ćurin godinama ručno proizvodi, u genijalnim samoodrživim pakiranjima. Izraz fjori fora znači cvjetovi otoka Hvara, a dućan s njihovim proizvodima možete pronaći i u Jelsi.

Insajder tip: U kulinarskim krugovima hvarski origano, ili kako mi kažemo – mravinac,  slovi kao najbollji na svijetu,. Svakako da ga svakako stavite u svoju košaricu.

fjori-fora-proizvodi

Budući ovdje, kao ni u Humcu, kilometrima nema javne rasvjete, idealno je mjesto za doživjeti romantičan zalazak sunca. Također je odlično za promatranje ili fotografiranje zvjezdanog neba. Izlet kombinirajte s dnevnim kupanjem u Veloj Stinivi. Provedite cijeli dan na plaži uz odličnu domaću spizu, u restoranu na plaži Šer Zane.

hvar-island-stiniva

Ako kupanje nije opcija, kombinirajte s ručkom na obiteljskom gospodarstvu Kod Kućera, ili kod uvijek zanimljivih OPG Mateljan-Babić,. Restorani su su smješteni u Zastražišće (trebate se najaviti). Nadam se da ćete uživati, nama je ovo jedna od najdražih “tura” po otoku.

Izist, popit, zabavit se.

With love, M.

Inspiracija za tvoje putovanje