0
TOP

Sve što trebaš znati

Često postavljana pitanja

Kako doći na otok Hvar

Na otok možete doći katamaranom u Jelsu i Hvar ili trajektom u Sućuraj i Stari Grad. Mogući su i avionski transferi i brza taxi usluga brodovima. Više potražite u praktičnim savjetima.

Postoje li benzinske postaje na Hvaru?

Benzinske postaje na otoku su u Vrboskoj, Jelsi i Hvaru, a maritimne postaje za brodove nalaze se u Vrboskoj i Hvaru.

Vožnja po otoku Hvaru, sve što trebaš znati

Otočke ceste su uske i vijugave. Cesta od Hvara do Poljica je nova i široka, premda zavojita. Cesta od Poljica do Sućurja je jako uska i vijugava te je potrebno pažljivo voziti. Često do plaža vode makadamski putevi, neki su dobro utabani neki nisu. Uvijek se raspitajte prije nego krenete na neku udaljenu plažu, možete li klasičnim automobilom ili skuterom doći do krajneg odredišta

Plaćanje kreditnim karticama - sve što moraš znati

Velika većina restorana prihvaća kartice, međutim neki barovi, mala obiteljska gospodarstva i mali obrtnici & trgovci primaju samo gotovinu. Taksi usluga je također većinom samo uz gotovinsko plaćanje, tako da obavezno pripremite dovoljno gotovine.

Gdje mogu promjeniti gotovinu u stranoj valuti?

Gotovinu u drugim stranim valutama možete promijeniti u EUR u bankama ili poštanskim uredima u Jelsi, Starom Gradu, i Hvaru. Službena valuta u Hrvatskoj je EUR.

Ima li na otoku bolnica ili hitni prijem?

Dom Zdravlja i Hitna medicinska pomoć nalazi se u Jelsi. Ispostava hitnog prijema nalazi se u Hvaru, medicinski timovi nalaze se u Starom Gradu te Sućurju. Hitna medicinska pomoć radi 24 sata dnevno sve dane u tjednu. Za hitne intervencije poziv je potrebno uputiti na broj 194.

FAQ_Img

Zanimljivosti

Hvarski Horatio Caine

U lipnju 1892. godine argentinski gradić Necocheu zgrozio je strašan, ali i neobičan kriminalistički slučaj. Slučaj je bio zamršen, stoga je u pomoć mjesnoj policiji stigao mladi, nepoznati inspektor iz središnjeg policijskog ureda u La Plati. Pomno pretražujući mjesto zločina, zamijetio je krvavi otisak na vratima. Ovo je bio prvi put u svijetu da je neki slučaj riješen uz pomoć otisaka prstiju, a mladi inspektor zvao se Ivan Vučetić, mladi doseljenik s otoka Hvara. Foreznika je dobila oca daktiloskopije.

HVAR CLIMBING //Climbing on Hvar
TZJELSA // Tunel Pitve-Zavala

Tunel kao vinski podrum

Mala tajna krije se na nekih 50m od ulaza u tunel Pitve-Zavala. Naime, u tunelu su bile predviđene dvije vodospreme, a kako ni dan danas nema potrebe za time, u prostoru jedne od njih nalazi se vinski podrum jedne od ponajboljih hrvatskih vinarija, vinarije Zlatan Otok. Sasvim logično jer unutra je poprilična razlika u temperaturi, sve potpuno prirodno.

News 2

Prvi disko klub u Jugoslaviji

Godine 1964. u Jelsi je otovren prvi disko klub, Amfora. Postoji zapis kako je iste godine u Opatiji otvoren disko klub, ali u jelšanskom glazba se puštala s pravih gramofona, dok je u Opatjii svirala živa glazba. Prema tome, prvi disko klub bio je u Jelsi. Točka.