0
TOP

Jeste li vidjeli perisku u moru? Evo što trebaš učiniti!

3 minute read
Save

Plemenita periska  – Jeste li je vidjeli?

Otok Hvar ima nekoliko zaštićenih područja od kojih je jedno, najposebnije i najljepše ujedno i pod najvećih pritskom tijekom sezonskih mjeseci. To su Pakleni otoci, i uvale Palmižana (Vinogradišće), Stipanska, te Ždrilca i Mlini. Prateći aktivnosti udruga i javnih ustanova tijekom godine, jedna od akcija posebno mi je zapela za oko. Riječ je o plemenitoj periski, koju nisam vidjela u moru ili izvan, od sedme godine života.

Što se događa s periskom i kako možeš pomoći?

Jeste li znali kako plemenita periska izumire, i kako je smrtnost izračunata na gotovo 100%? Jedan od razloga pomora ove morske vrste, a zaista ih ima mnogo,  je i podizanje temperature mora koje smo itekako bili svjesni početkom srpnja.  Javna ustanova More i Krš jedan je od strateških partnera u akciji očuvanja plemenite periske u jadranskom moru.

Projektom Jeste li vidjeli? poziva nas da se uključimo u spašavanje ove zaštićene i ugrožene vrste, tako da dojavimo mjesta na kojima smo primjetili jedinku periske. Perisku će najprije  primjetiti ronioci ili turisti koji posjećuju našu obalu, zato je ovu akciju izuzetno važno naglasiti i u jeku sezone.  Za Hvar je bitno napomenuti kako su na području Šćedra i kod Aci Marine Vrboska postavljeni posebno pripremljeni kolektori za prihvat mlađi. Više o tome kako postupiti ukoliko primjetiš perisku pronađi ovdje.

Naslovna slika: Marinko Babić

Vidi još