0
TOP

Hvar uz svoje glamurozno lice i morske čari krije i mnoge druge tajne

Otkriti ih možete ako se uputite u kraću vožnju od gradskih središta prema unutrašnjosti otoka. Tamo će krenuti svi koji traže autentični doživljaj i žele osjetiti kako se na Hvaru živjelo nekad. Najbolji način za to je posjet hvarskim selima. Između vinograda i polja lavande, putovima omeđenim suhozidima i lokalnim cestama stići ćete u potpuno drukčiji svijet u kojemu prevladavaju mir, tradicija i priroda, a kruna svega je to što možete dobiti predodžbu o tome kako su ondje stoljećima živjeli otočani dok primjerice ručate u nekoj od dalmatinskih konoba u kojima se majstorski spajaju tradicija i suvremenost.

hvar-vrisnik-sunset

Magija koja se zove Pitve

Pa krenimo od Pitvi. Na blagoj padini iznad Jelse smjestilo se jedno od najočuvanijih hvarskih sela. Očarat će vas svojom gotovo nepromijenjenom stoljetnom arhitekturom. Kamene kućice, uske popločane ulice i pjacete skladno su se uklopile u netaknutu prirodu koja ih okružuje. Vinogradi i maslinici svjedoče o tome čime su se stanovnici tog sela stoljećima bavili, a danas su uz to naravno posvećeni turizmu. U jesenskom razdoblju ondje možete sudjelovati u branju maslina i grožđa ili se upoznati s načinima proizvodnje maslinova ulja i vina. Pitve imaju još jednu posebnost, tunel Pitve – Zavala donedavno je bio jedina veza između juga otoka i grada Jelse. Taj tunel koji je širok tek toliko da njime može proći jedan automobil postao je prava turistička atrakcija, a u njemu se krije jedna zanimljiva tajna. U Pitvama je ugodno i usred ljeta, pogotovo ako vam je mir visoko na listi prioriteta, jer se ondje i za najvećih vrućina noću lijepo spava zbog ugodnih temperatura i obilja svježeg zraka protkanog mirisima mediteranskog bilja.

pitve-village-sunset

Na broncima južno od Starograjskog polja nalazi se Vrisnik

Vrisnik je jedno od najstarijih naselja na otoku. Ime je dobilo po vrijesu, vrsti aromatičnog bilja. Građeno je na padinama brežuljka, s potpornim zidovima koji su izvedeni u suhozidu. Popnite se do vrha brežuljka gdje drvored stoljetnih čempresa vodi do crkve sv. Antuna, a pogled puca na vinograde i maslinike, netaknutu mediteransku prirodu i selo Svirče. Izvrsnu okrepu potražite u konobi Vrisnik ili konobi Maslina.

hvar-island-life

Selo Svirče smjestilo se usred Starograjskog polja, podno sv. Nikole, najvišeg hvarskog vrha. Legenda kaže da je ime dobilo prema glagolu svirati. Naime, prema predaji, prvi doseljenici bili su pastiri iz Vrbanja koji su onamo stigli svirajući i pjevajući. Vrijedne ruke Svirčana od pamtivijeka su iz okolnih vinograda i maslinika izvlačile prava blaga, pa se i danas ondje mogu kušati izvrsna vina u vinarijama Carić te PZ-u Svirče, dok se obitelj Božić diči modernom uljarom. Ljeti je ondje posebno mirno jer stanovnici tradicionalno prelaze na južnu stranu otoka, u Ivan Dolac, a ovo je selo i jedna od postaja na vrlo zanimljivoj biciklističkoj ruti Sveti Nikola.

Vrbanj je uvučen u središtu otoka, nalazi se u brdima između Jelse i Starog Grada. Nekad davno onamo su Hvarani bježali od gusara, a o dugoj povijesti života u tom selu svjedoče i ostaci iz rimskog doba. Stanovnici se ponose i pučkom bunom koju je protiv plemića prije 500 godina poveo Vrbanjanin Matij Ivanić. Jedna zanimljivost veže se uz noviju povijest Vrbanja. Naime, tamo je bila smještena velika tvornica Pharosplastike, izdvojenog pogona Jugoplastike koja je proizvodila “botune” za Adidas torbice. Tko zna, možda imate koji gumb na vintage Adidas torbi napravljen upravo na Hvaru. Idealno mejsto za poejsti ručak je restoran Bogo (obožavamo njihovu pizzu).

Inspiracija za tvoje putovanje