0
TOP

All That Jazz : Ljetni festivali na Hvaru

5 minute read
Save

Jazz je ozbiljno zakoračio na otok, a ja vas vodim kroz najbolje evente koje treba posjetiti.

Prvi sedmi je došao i prošao, i osjećam kako nam je svima puna berita (sladak bodulski naziv za kapu) prepiski i komentara o najgoroj mogućoj sezoni ikad. U to ime odlučila sam provjeriti što imamo na repertoaru za ljubitelje glazbe, hrane i vina. I još par stvari, da možete birati.

jazz&wine-foto Martina Cvek_65

Stari Grad i ove godine ima svoj Jazz&Wine

Genijalan mali festival koji okuplja ozbiljna imena i ove se godine odvija u Starom Gradu, od 27.-29.srpnja. Na tamance nam stiže ova informacija, ali opet ne toliko blizu da ne uspijete organizirati posjet Hvaru u ovo vrijeme. Tokom ovih par dana male ulice Starog Grada i trg Škor izgledaju poput razglednice, a eklektična jazz glazba puni ljetni zrak. Oduvijek me podsjeća na lisabonske junske fešte, svi su opušteni, klimaju se u ritmu glazbe s čašom vina u ruci. Realno, ne morate biti zaljubljenik u jazz da bi vam se svidio ovaj festival. Savršeno se uklopio u neobičan duh Starog Grada, i baš ga idealno nadopunjava.

Festival nastaje pod redateljskom palicom Joe-a Pandura, koji će ove godine nastupiti s svojim kvartetom i Majom Rivić, a jedinstvena Zdenka Kovačićek zauzet će pozornicu ispred Tvrdlja s pratećim Greenhouse Blues Bandom. Moći ćete isprobati vina hrvatskih vinara, a prizalogajit’ možete u nekom od mnogobrojnih starogrojskih restorančića.

26.07. Maja’s Jazz Enthusiasm @Maslina Resort

27.07. Zdenka Kovacicek @Tvrdalj castle / Tvrdalj Petra Hektorovića

28.07. Maja Rivić feat. Joe Pandur Organic3 @trg Skor, Stari Grad, Hvar

29.07. Raphael Wressnig Trio @Trg Škor

P.S. Ovaj festival organizira se bez korištenja jednokratne plastike, što glasno pozdravljamo.

Perpetuum Jazzile stiže u Hvar

Grad Hvar je ove godine ozbiljnije zaokrenuo u svoje kulturno ljeto, s već legendarnim Hvar Summer festivalom koji kreće već od sredine lipnja. No, uz program kojeg ljetni festival u Hvaru gura već 62 godine, ove godine ljetna pozornica u Venerandi ugostiti će svjetski poznati Perpetuum Jazzile. Ovo je jedan od najpopularnijih glazbenih orkestara na YouTube-u, a kako i neće biti kad kombinira nekoliko žanrova, jezika i poznatih izvođača poput Michael Jacksona, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, i brojnih drugih. Grandiozan ljudski orkestar Perpetuum Jazzile svirat će za hvarsku publiku u sklopu njihove ljetne turneje koja broji samo tri koncerta, točnije 7.srpnja, a ja ga moram propustiti jer nakratko putujem s otoka. Ja sam pegula, a vi karte možete kupiti ovdje. 

Brass band senzacija koja će vas dignuti na noge

Još jedan glazbeni event valja napomenuti, a taj je u sklopu hvarskog ljetnog festivala. Ovaj je moj osobni favorit, savršen za kraj ljeta i ritam koji me uvijek izbaci iz cipela. Što da kažem, balkanac u meni skače od sreće kad puhači sviraju, još kad dodaš ovakve glazbenike – nema dalje. Talijanski Bandakadabra Brass band stiže 7.rujna, također u Venerandu, i začinit će kraj ljeta na najsavršeniji mogući način; jedva čekam čuti izvedbe. Nadam se da taj neću propustiti,  vidimo se u Venerandi.

Vidi još