0
TOP

Posjetile smo Rougemarin Hvar na Jerolimu. Ovo je mjesto koje pleše tango s prirodom koja ga okružuje

9 minute read
Save

Na Hvaru postoji svega nekoliko mjesta koja me vraćaju u djetinjstvo

U pravu ljetnu fjaku, sol u kosi i nek’ smo bosi. Neka od njih zauvijek će ostati skrivena i posebna samo meni, a ova lokacija, samo kilometar udaljena od hvarske rive, mjesto je koje želiš posjetiti.

rougemarin hvar 2

Jerolim se vraća u punom sjaju, točno onako kako treba biti

Jerolim je jedno od mjesta na Paklenjacima koje, barem meni, predstavlja vibru otoka Hvara. Nema ovdje žamora kafića, nema bubnjanja zvučnika, samo zrkavci koji toliko glasno šuškaju da ti se počne spavat’ kako si stupio nogom na otok.

rougemarin hvar 3

S vanjske, južne strane nalazi se mali šareni bar, par golaća na plaži i neobično, kričavo zeleno raslinje specifično upravo za Škoje.

rougemarin jerolim

Par koraka dalje, netom otvoreni restoran pod vodstvom Marina Medaka, njegov Rougemarin Hvar i prava esencija otoka prenesena u život od strane čovjeka koji, nekim čudom, savršeno razumije mjesto na koje je došao. Vruć je dan, sjedimo za jednim od stolova dok nam Marin prepričava viziju svojeg hvarskog restorana, a osmjeh na mojem licu teško je zauzdati.

Hihoćem se u sebi i mislim, to je to.

rougemarin hvar4

Spremi ono što imaš

Jednom davno, na otoku Hvaru spremalo se ono šta imaš. Danas su stvari drugačije, pravila su se promijenila, a ideja o ribljem restoranu koji sprema frišku, netom ulovljenu ribu, koja god to bila, nije lak zadatak. Pokazuje nam meni složen poput kakve japanske križaljke i objašnjava metodu koju je zamislio

rougemarin hvar5

Slijedovi ribljih jela posluživati će se, matematički precizno, kroz kombinaciju zalogaja složenu u 12 stupova dalmatinske kuhinje. Pravim se da znam koji su i klimam glavom kako slušam,  ali Marin istovremeno diktira listu, pa je potencijalna bruka izbjegnuta.

Sol, ulje, kvasina, vino, frigano, špica, gradele, teća, žerava, limun, rogač, badem.

rougemarin hvar spicy tuna

Hvarska omakase metoda

Tako ćeš ovdje moći birati primjerice dva, četiri ili osam, čak i dvanaest slijedova, sve napravljeno isključivo od ribe koja je taj dan ulovljena i donesena, koja god to bila. Ovo je takozvana “omakase” metoda, kojom gost dovoljava chefu da odabire krucijalne namirnice, a zauzvrat dobija najbolju moguću kombinaciju jela.

rougemarin hvar hobotnica u cherry umaku

Tako je moja nona radila, tako danas kuha mama, a omakase metoda mislim da je bila prisutna u svakoj kući na otoku, jer jelo se ono što se imalo, za najbolji mogući doživljaj za stolom.

Domaće, najbolje namirnice

Posebno me oduševio Medakov pristup lokalnoj zajednici, i snažna želja korištenja što je više moguće lokalnih namirnica. Tako će se na stolovima u hvarskom Rougemarinu naći domaće povrće, ulje, vino i kvasina, a riba stiže od provjerenih ribara diljem južne Dalmacije.

Jedno od jela koje smo isprobale prillikom posjete bila je upravo jedno od genijalno iskombiniranih domaćih, lokalnih namirnica koje sigurno niste imali priliku isprobati. Lagano i ukusno jelo od kozica u tempuri i blanširanog motara koji je ubran na obalama Jerolima savršeno oslikava ideju chefa Medaka, koji se doslovno preselio s obitelji na otok za ovu sezonu.

rougemarin 7

“Raditi ćemo na tome da pripremimo sve za iduću sezonu, povezivati se s lokalnim proizvođačima i slagati komadiće slagalice za mjesto na kojem će se moći dobro pojesti, odmoriti poslije ručka, ali i organizirati vjenčanje ili sličan event. Sve to na temeljima sporog življenja, kohezije s prirodom i fuzije azijske i dalmatinske kuhinje, koja će hvarskim gostima sigurno biti primamljiva.

Chef Medak, Rougemarin Hvar

rougemarin 8

Tango za 120 ljudi

Restoran preuređen 2021.godine može primiti oko 120 gostiju, a raspoređen je na dvije etaže s prekrasnim pogledom na grad Hvar kroz grane borove šume koja ga hladi. Borovi su tu gdje jesu, grane smetaju neometanom pogledu, a to je, dozvolite da primjetim, suština otočkog života. Rougemarin Hvar iskusnim koracima pleše tango s otokom na kojem je smješten.

rougemarin 9

Marenda je iz raja izašla

Marenda je važan dio dalmatinskog identiteta, nagrada za mukotrpan rad i slatki moment prije nego ćeš ubit’ oko. U gustoj borovoj šumi koja me privukla na prvu, more koje ćiri iza borovih grana i zaglušujuću svirku zrikavaca moći ćeš uživati u posebno krojenom jelu za taj dan, s čašom vina iz probrane hvarske vinarije.

Uz plavu kartu barkarijola, s uključenim prijevozom na Jerolim, ova rajska marenda koštati će vas ukupno 25 Eura.

Molim, upišite me za cijelu sezonu.

Margot

rougemarin 6

Fjaka Forest, još jedan način kako Rougemarin Hvar vraća Jerolim korijenima otočkog života

Koncept dalmatinske fjake rijetko kad se dobro pogodi na otoku. Ili se zezne s preglasnom glazbom, pretjera s preširokim jelovnikom, ili se jednostavno ne pogodi vajb.

rougemarin 12

Fjaka je kultura življenja na otoku, mjesto na kojem možeš provesti sate i sate, gdje nema žurbe ni moranja. Gdje nema nasušne potrebe da se okupaš jer te ubija vrućina, i gdje možeš sjediti gledajući u jednu točku, jer ti se tlaka maknit’ od tlaka u zraku.

rougemarin 11
rougemarin 15

Ovdje je sve tako lijepo posloženo, s dozom elegancije kroz pufaste ležaljke domaćeg brenda Qushin, u nekoliko drvenih paviljona s bijelim lancunima koji nježno plešu na vjetru. Ma milina za gledat’.

rougemarin 14

Uskoro ću pripremiti i step-by-step recept za signature jelo Rougemarin Hvar, fantastične kozice s motarom, a do tada – nađite me na Jerolimu u Fjaka šumi.

Detalje potraži na Rougemarin Hvar društvenim mrežama.

Vidi još