0
TOP

Top 5 aktivnosti za odmor s djecom na otoku Hvaru

6 minute read
Save

Top 5 aktivnosti za odmor s djecom na otoku Hvaru

Kao primarno destinacija mora i sunca, otok Hvar mogao bi vas iznenaditi genijalnim ponudama za cijelu obitelj. Za početak tu su prekrasne šetnje i planinarenje koje možete odraditi s djecom. Otok je prekriven šumama, a vrha se protežu spektakularni pogledi na Paklinske otoke, otok Brač, Korčulu i Vis. Idealno vrijeme za hiking s klincima je travanjski Jelsa trail, podijeljen u tri etape od kojih je najkraća prilagođena upravo najmlađima. Zeleno plava trasa utrke prati put procesije za Križen, 500 godina stare tradicije koju obilježavamo na Uskrs.

Bicikliranje s djecom na otoku Hvaru

Vožnja bicikla po otoku Hvaru je idealno iskustvo za odmor s djecom. Na otoku postoje brojne biciklističke trase i staze, a najidealnije za klince su one oko Jelse, Vrboske  i Stari Grada jer su relativno ravne i mimo glavnih prometnica. Tradicionalna biciklistička utrka Biciklom kroz baštinu, utrka je koja se vozi kroz UNESCO-vo Starogradsko polje i slikovita okolna sela, a program i rute posebno su prilagođene najmlađima. Ukoliko propustite termin utrke, isto možete odvoziti samostalno, uz navigaciju aplikacijom ili možete odabrati jednu od vođenih biciklističkih tura.

Potraga za skrivenim blagom – geocaching na otoku Hvaru

Ovo je aktivnost koju vrlo rado provodimo s klincima, nevezano gdje smo. Geocaching (geokešing) je zabavna i uzbudljiva aktivnost koja se bavi traženjem skrivenih predmeta koristeći GPS uređaj ili aplikaciju na mobilnom telefonu.  Geocacheri traže skrivene “cache”-ove koji su obično plastične kutije, a unutar njih se nalaze logbook (dnevnik) u koji se upisujete kao Indijana Jones, I razmijenjujete sitnice koje pronađete. Vrlo često cache (keš) ima prikačenu i neku uzbudljlivu, klincima zanimljivu priču o mjestu gdje je keš sakriven. Svakako skinite apliakciju i pregledajte gdje se nalazi najbliži cache, djeca će biti oduševljena.

Vožnja kroz Batmanov tunel

Sigurna sam da je pretjerivanje nazvati naš stari tunel Batmanovom pećinom, ali naša djeca vriskaju od sreće kada vozimo tuda i pričamo legendu o tunelu koji je spojio ljude. Stari jednosmjerni tunel Pitve-Zavala probijen šezdesetih godina uz pomoć vojske prvenstveno je napravljen radi vodoopskrbe, ali I iz jednog vrlo važnog razloga. Prije no što napravljen sve se moralo nositi preko brda ili okolnim poljskim putevima iz Hvara i s vrha otoka, na magarcima ili leđima. Moja obitelj se često smije činjenici da je nona Kate ne-zna-se-kad-rođena jer je prapradidi trebalo vremena da se otrijezni i prijeđe preko brda do općine prijaviti da je dobio kćer. Tunel krije i jednu zanimljivu tajnu.

Posjet životinjskim farmama, druženje s magarcima i istraživanje špilja otoka Hvara

Od kako je moderan turizam zamijenio stare načine, i poljoprivreda prešla na traktore i wifi, na otoku nema više toliko magaraca i domaćih životinja poput konja i magaraca. Ipak, osvjeđavajući dašak otočkog života unosi nam rođena londončanka, mastorica yoge i zaljubljenica u magarce Jana Appelyard. Njena mala magareća zajednica u malom selu Dol kod Stari Grada srdačno prima pojetitelje svih urasta i interesa, a najviše će se joj se razveseliti upvo najmlađi. Magarci Lulu, Piano i Lily Rose, s kojima se djeca mogu poigrati Ili prošetati kroz obližnje njive, najslađa su bića na otoku.

Na drugoj strani otoka Hvara, u mirisnoj unutrašnjosti sela Zastražišće naći ćete obiteljsku farmu Kod Kućera koji uzgajaju koze i nude pravu domaću hranu. Ovdje možete odvojiti cijeli dan i provesti ga igrajući se s životinjama i uživajući u hladovini obiteljskog restorana. Nakon toga možete se uputiti prema napuštenom selu Humac istražiti jedinstvenu Grapčevu špilju, otkrivenu u 1950-ima. Špilja je bogata speleološkim ukrasima i stalaktitima, lako dostupna te je savršeno mjesto za obiteljski izlet.

Adventure park Hvar – zabavne aktivnosti za cijelu obitelj

Adrenalinski park za za djecu i odrasle je sjajno mjesto za se zabaviti i nasmijati. Park radi gotovo cijele godine (ponekad je potrebna rezeracija), ali punom parom uvijek kreće već od svibnja. Ovdje možete zaigrati ljudski nogomet, bubble box,  streljaštvo, voziti go kart s  klincima, igrati paintball posebno prilagođen za klince, ili skakati po raznim napuhancima. Park se nalazi u Jelsi, u hladu borove šume tako da možete uživati u prirodi bez da prekipite pod ljetnim suncem.

Inspiracija za tvoje putovanje