0
TOP

Tajnovita mjesta za posjetiti na otoku Hvaru

5 minute read
Save

Vrlo često dobijemo pitanje što je najvažnije za vidjeti i posjetiti na otoku Hvaru

Premda je dovoljna jedna pretraga na Googlu, i možda pola sata skrolanja po društvenim mrežama, neke priče i lokacije zauvijek ostaju u zapećku interneta jednostavno jer nisu ispričane dovoljno puta. Donosimo vam insajderski vodič za tajnoviti Hvar, spremite ga na sigurno i ne pričajte nikome.

Malo drugačiji Pakleni otoci

Ispred grada Hvara proteže se skupina prekrasnih otočića, a najveći od njih – Sv. Klement skriva savršene lokacije za istraživanje. Ovdje možete naći arboretum i galeriju obitelji Meneghello, pionirske obitljelji u turizmu već od davne 1906 godine. Palmižana je također dom jednog od najluksuznijih restorana i hotela na Hvaru, predivnog Zori Timeless. U blizini se nalazi nekoliko restorana, a u uvali Soline, uz naselje Vlaka potražite ostatke rimske vile. Za pravi doživljaj prirodne ljepote Vlake najbolje je svratiti za vrijeme tradicionalne fešte, upravo na blagdan Sv. Klementa, zaštitnika otoka, koji se slavi u zadnjoj nedjelji mjeseca srpnja. Kad ste tamo, nemojte propustiti posjet vinariji Colnago – jedinoj vinariji na Paklinskim otocima.

Insajder tip: Godinama sam mislila kako naziv Pakleni otoci potječe od oblika jako razvedene obale, i kako je mornarima bilo “pakleno” ploviti ovuda. Naziv zapravo potječe iz riječi paklina  – smole koja se sakupljala s drveća. Otočani ih zovu paklenjaci ili Škoji.

Šćedro – privatni otok za uživanje u prirodi

Uz južnu obalu otoka Hvara smješten je prekrasan otok Šćedro. Nenaseljeni otok je zaštićeni park prirode s bogatom vegetacijom, i predivnim skrovitim plažama na kojima gotovo nema nikoga. Na otoku nema ceste, već makadamski putevi kojima možete istraživati stare kamene kućice napuštenog naselja Nastane. Ima par restorana, poput onog obitelji Jakas, gdje možete pojesti odličnu, domaću hranu, i nekoliko apartmana gdje možete odsjesti. Do otoka možete doći svakodnevno taxi brodom iz Zavale. Najomiljenija plaze nam je Porteruša, samo par minuta kroz šumu od restorana. Šćedro je stvarno posebno mjesto.

Zečevo – otočić s kojeg nećete željeti otići

Ušuškan zmeđu Jelse i Vrboske, na samo par minuta vožnje brodom, nalazi je možda najljepše mjesto na čitavom otoku Hvaru. Ovo vjerojatno pišem iz dječje zaljubljenosti, i  tehnički nije na Hvaru nego je samostalan otočić, Zečevo više nema veze s zečevima, i vrlo je često izvan fokusa prosječnog posjetitelja otoka. Zečevo je maleni otočić obrastao gustom borovom šumom, ima lijepi beach bar i restoran,  malu prirodnu plažu, najsavršenju boju mora. Mozak ovdje najusporenije radi, a ljetni vjetar nosi mirise smole i iglica bora. Ovo je jedno od nekoliko mjesta na Hvaru gdje možete osjetiti #islandstateofmind način života.

hvar-island-zecevo
hvar-island-zecevo

Otok po tvojoj mjeri