0
TOP

Konačna istina o legendi 2700 sunčanih sati godišnje

3 minute read
Save

Koliko otok Hvar STVARNO ima sučanih sati, i tko stoji iza broja 2718?

Zamišljam čovjeka kako stoji s knjižicom u ruci i bulji u sunce, zapisujući koliko je vremena sunce bdjelo nad otokom. Nisam daleko, jer taj čovjek zvao se Grgur Bučić, svjetski pionir i prvi hvarski meterološki motritelj. Umjesto moje zamišljene knjižice i zurenja u sunce, Grgur je izgradio pravu pravcatu meterološku postaju koja je za zadatak imala mjeriti, između ostalog i sunčane sate.

PAKLINSKI-ISLANDS-HVAR
J.KUZMICIC // Paklinski Islands Hvar

160 godina legende sunčanog Hvara

Svoju meterološku postaju izgradio  je u prostoru nekadašnje crvke i hospicija Sv. Venerande, današnje ljetne pozornice brojnih predstava i festivala. Bila je to jedna od prvih postaja u jugoistočnoj Europi, i jedina na našim otocima.Tako je Grgur bio među prvima koji je zapisao koliko je vremena sunce provelo milujući otok, a mit je postao legenda. Nije hvalisanje, imamo 160 godina star papir da to dokažemo.

2718 sunčanih sati godišnje i točka.

Prirodoslovni kabinet Grgura Bučića možete razgledati u hvarskom muzeju, smještenom u ljetnikovcu Hanibala Lucića. Zbirka sadrži stare prirodoslovne i meteorološke instrumente, fosile, biljne preparate, herbarije, arheološke artefakte, fotografije, diplome, zatim stare i novije prirodoslovne knjige o Hvaru, meteorološke podatke o Hvaru, kao i znanstveni arhiv Grgura Bučića.

Otok po tvojoj mjeri