0
TOP

Upoznaj Dolce Hvar Niente stil života

4 minute read
Save

Jedan insadjerski uvid u najbolji doživljaj otoka

Znate više manje sve o Hvaru, čim ste dogurali do ovog teksta. Imamo kristalno čisto more, predivne neistražene plaže i nevjerojatno bogatu povijest. No jeste li znali za jedinstvenu kombinaciji prirode i šarmantnih sela u unutrašnjosti otoka, koja već žive sporim tempom života? Pripreme za putovanje koje će vas sigurno izbiti iz cipela – budete li pažljivo pratili naše upute, sasvim su jednostavne. Scroll down.

hvar-zecevo-island
hvar-zecevo-island

Kako se pripremiti za putovanje na otok Hvar

Isplanirajte vrijeme dolaska na otok Hvar van glavne sezone, idealno u svibnju, lipnju ili rujnu. Možete svakako ovo napraviti i u špici sezone, zapravo bilo kada, jer pružiti će vam potpuno drugačiji pogled na otok. Slikoviti spoj zelenog i plavog, mirisi aromatičnog bilja i vijugava stara cesta koja zanosno njiše bokovima, idealan je način da krenete na vaše putovanje. Ako želite iskusiti autentičan, istinski otok Hvar za početak putovanja odabarati ćete trajektnu trasu Drvenik-Sućuraj.

M.TOMIC // Road to Poljica

Vremenski gledano udaljenost Split-Drvenik-Sućuraj-StariGrad ili Split-Stari Grad gotovo su jednake. Razlika je u cesti koja nas vodi do udaljenjih destinacija po otoku Hvaru. Cesta od Sućurja je stara, uska i vijugava, a ona kod Starog Grada nova, udobna i široka. Nebrojeno smo puta testirali rute i uvijek se vraćali na isti zaključak. Stara napoleonka pobjeđuje upravo iz razloga što nas nas navodi da usporimo, da smanjimo brzinu, spustimo prozore, odaberemo najdražu playlistu i razmišljamo vozeći se:

Ko to more platit’?

Kako, gdje, što

Sela u unutrašnjosti otoka poput Zastražišća, Gdinja i Bogomolja oduševiti će vas nevelikom, ali konkretnom ponudom neponovljivih obiteljskih domaćinstava i restorana koji pripremaju hranu “po starinsku”. Koriste isključivo namirnice iz vlastitog uzgoja, poput tikvica, patliđana, artičoka, smokava, rogača, kokošjih jaja, kozjeg mlijeka i slično. Odlične opcije za stati na zakusku je obiteljska farma Kod Kućera u Zastražišće, ili OPG Mateljan- Babić.

JFRANGEN // Authentic food Hvar
JFRANGEN // Authentic food Hvar

Najfinije maslinovo ulje otoka

Na zanemarenom diijelu otoka, moguće iz razloga što ovdje nema stuje ni tekuće vode, ova mjesta pravi su čuvari baštine otoka i lokacije za istinske istraživače. Ovdje ima i nekoliko proizvođača maslinovog ulja koje vrijedi posjetiti,  a posebne su i uvale koje možete naći podno ovih sela; tu vijeme stoji. Također imaju zavidan broj elegantno uređenih kuća za odmor. The sweetnes of doing nothing ovdje se osjeti najsnažnije. Kao metak ispaljen u želatinu – tako nekako.

hvar-island-gdinj-beaches

Otok po tvojoj mjeri