0
TOP

Tajne iz starog tunela

2 minute read
Save

Tko još ima tunel kao vinski podrum

Građen u vrijeme Jugoslavije 1963.godine za potrebe vodoopskrbe južnog dijela otoka, i grada Hvara, sagrađen je zanimljiv tunel koji spaja mjesta Pitve i Zavalu. Jednosmjeran, bez rasvjete i s dva proširenja u sredini, djeluje kao kakva stara špilja. Mnogi posjetitelji oklijevaju prvi put kada prolaze ovuda, a snimke reakcija na YouTubeu su urnebesne. Reguliran je semaforom na svakom ulaz, i to je jedini semafor na cijelom otoku.

Prije semafora prometom su upravljali ljudi s motorolama ali samo u sezoni. Kada bi otok napustili zadnji posjetitelji, a ekipa s voki tokijem otišla na zasluženi odmor, mi bi se snalažili na način- tko jači, taj kači. Sva sreća na proširenjima unutar tunela.

Mala tajna krije se na nekih 50m od ulaza u tunel, ako krećete iz smjera Pitava s lijeve strane. U tunelu su bile predviđene dvije vodospreme, a kako ni dan danas nema potrebe za time, u prostoru jedne od njih nalazi se malo spremište jedne od ponajboljih hrvatskih vinarija, vinarije Zlatan Otok. Sasvim logično jer unutra je poprilična razlika u temperaturi, sve potpuno prirodno.

Svakako prođite ovim tunelom, prava je atrakcija!

Otok po tvojoj mjeri