0
TOP

Omiljeni Kids Friendly restorani na otoku Hvaru – insajderski vodič 2023

9 minute read
Save

Omiljeni Kids Friendly restorani na otoku Hvaru – insajderski vodič 2023

Zabava s djecom u restoranima na otoku Hvaru može biti prava avantura! Kako bi vaš odmor bio potpun i bezbrižan donosimo ovaj ne-tako-običan-vodič za pravu obiteljsku avanturu koja uključuje vrhunsku hranu, dobru zabavu, izlet i učenje o životu na otoku i mediteranskoj kulturi.

Važno je znati!

U jeku sezone (srpanj, kolovoz) za gotovo sve restorane morati ćete napraviti rezervaciju i nekoliko dana unaprijed. Za predsezonu i postsezonu također je preporučljivo rezervirati, posebno ako ste se zaputili automobilom u neku od zacrtanih lokacija s gladnim trubščićima. Svi restorani koje smo ovdje naveli imaju osiguran parking i svaki na svoj način, nešto zabavno za djecu svih uzrasta.

Konoba Kokot, Dol

Ovaj restoran s razlogom je na vrhu naše liste. Obiteljska konoba Kokot smještena je u mjestu Dol, nadomak Starog Grada. Veliko dvorište obiteljske kuće prekriveno plaštem od zelene lozicom pretvoreno je u konobu-restoran, koji je prepun zanimljivih, autentičnih detalja prepoznatljivih za otok Hvar. Djeca ovdje mogu slobodno istraživati i okolicu restorana, jer je promet gotovo nepostojeći, a hrana je vrhunska – prava domaća spiza. Svakako probajte specijalitete od veprovog mesa, ovo je jedan od rijetkih restorana na otoku koji ih priprema. Parkirati možete kod igrališta u Dolu, ili kod samog restorana.

IMG_7370

Restoran Tamaris, Sv. Nedelja

Tamaris je obiteljski resotran smješten malom selu Sv. Nedelja, na kraju ceste južne strane otoka Hvara. Uglavljen na uzvisini iznad mora, iz restorana se pruža neponovljiv pogled na otvoreno more, i savršena je lokacija za večere u sumrak. Ispod restorana je plaža i malo boćalište, a jelovnik je poprilično širok i stvarno korektan. Budući da restoran funkcionira i u sklopu pripadajućeg pansiona, ovdje možete doručkovati, ručati i večerati. Djeca će uživati u njihovoj pizzi i špagetima, a vi možete birati između ribljih specijaliteta ili mesnih delicija, od kojih izdvajamo biftek. Svakako probajte njihovo domaće crno vino, izvrsno je.

Restoran Davor, Zavala

Još jedan skriveni dragulj južnih obronaka otoka Hvara, obiteljski restoran Davor, s tradicijom dugom dvadeset godina. Prelijepo i jednostavno uređen restoran smješten je na svega par metara od glavne plaže i ima odličan jelovnik. Ovdje ćete pronaći zanimljive kombinacije domaće tradicionalne hrane s twistom modernog, ali na vrlo delikatan način. Jedan od specijaliteta koje morate iskušati je njihova dimljena tuna, carpaccio, domaća maništra u šporko, marinirana plava riba i pitovska torta. Nećemo nikad prežaliti pizza kruščiće koje više ne drže, bili su najbolje predjelo uz maslinovo ulje. Ovaj restoran, otvoren za ručak i večeru, nalazi se i u našoj kategoriji najboljih autentičnih restorana na Hvaru. P.S. Parking se nalazi iza restorana, kroz usku uličicu desno tik uz zid restorana.

IMG_8526

Konoba Zbondini, Velo Grablje

Ovaj obiteljski restoran svoju je gastro priču započeo u gradu Hvaru, a posljednih desetak godina rade isključivo u pitoresknom malom selu Velo Grablje, nadomak grada Hvara. Konoba Zbondini je mjesto koje će vas osvojiti svojim romantičnim, autentičnim mediteranskim izgledom, ali i jelovnikom koji nudi domaću, kvalitetnu hranu oplemenjenu začinima i namirnicama s otoka Hvara. Jedan od posebnih specijaliteta kojeg ovdje morate probati je cheescake od lavande, jedinstven na otoku. U restoranu ste dobrodošli s psima, a pogled na jedinstveno Velo Grablje je neponovljiv.

Insajder tp: iskombinirajte svoj posjet Zbondini konobi u vrijeme održavanja Festivala Lavande, sredinom srpnja.

HVAR-GREGADA
HVARSKA GREGADA

Restoran Kod Kućera, Zastražišće

Kućer je autohtona kamena kućica u kojoj su se težaci, nakon obraživanja teške i škrte otočke zemlje, skrivali od jakog sunca i odmarali. Jedan od najvećih, originalnih trimova ili kućera kako se to kaže u selu Zastražišće, nalazi se u sklopu ove predivne obiteljske farme koza. Atmosfera restorana je opuštajuća i idealna za obiteljski izlet, s predivnim pogledom na uvalu Pokrivenik i more koje se proteže kilometrima ispred. Ljubazni domaćini ponuditi će vas domaćom rakijom, vinom i najsavrešnijim kozjim sirom, kojeg dobivaju iz vlastitog uzgoja. Djeca će ovdje uživati u igri s kozama i magarcima, a vi se zavalite u drvene klupe ispod trijema i uživajte u pravom Dolce Hvar Niente stilu života.

Insajder tip: Kada planirate izlet u Zastražišće, svakako uključite obiteljsko gospodarstvo Lučić, gdje će vam domaćini objasniti sve o proizvodnji najboljih eteričnih ulja u Dalmaciji.

Konoba Vrisnik, Vrisnik

Vrisnik je jedno od četiri najljepša mala sela na otoku. Smješten podno brda i osunčan nježnim poslijepodnevnim suncem, istoimeni restoran pravi je praznik za oči. Predivno uređen, s velikom terasom i nezaboravnim ulazom koji podsjeća na ilustraciju stare kartoline, ovaj obiteljski restoran godinama je broj jedan na našim listama. Zvijezda konobe je veliki komin u sredini, u kojem domaćini spremaju vrhunske specijalitete poput ribe na gradele ili peke, ali nije na odmet isprobati ni njihov biftek. Restoran ima simaptičan zeleni vrt za dječju igru.

IMG_9015

Restoran Kod barba Luke, Stari Grad

Kod barba Luke omiljeno je obiteljsko okupljalište već 50 godina. Ponosan nositelj UNESCO-ve baštine koja ga okružuje u antičkom Starom Gradu, ovaj restoran privlači svojim autentičnim ambijentom, ali i kuhinjom koja nudi europsku fuziju mediteranskih jela. Nećete moći proći pored, da ne zastanete barem pogledati kartu. Njihovo domaće maslinovo ulje, povrće iz vlastitog vrta, riblji specijaliteti i činjenica da su smješteni na malom trgu pored Hektorovićevog Tvrdlja, čini ih savršenom lokacijom za obiteljski ručak ili večeru. Svakako ih posjetite za večeru, pogled iz restorana pod palmama na starogradsku luku je prekrasan.

M.TOMIC // Food on Island Hvar

Insajder tip: Kad ste u gurmanskom posjetu Stari Gradu, svakako posjetite delikatesni dućan Za pod Zub. U Jelsi isprobajte Gamulin chocholates  – čokolade s okusom otoka Hvara.

Pripremite se za izvanredne okuse, predivan ambijent i ugodnu atmosferu. Ovi restorani će vam pružiti nevjerojatno iskustvo koje ćete teško naći na turističkim kartama. Opustite se, ne brinite za malene, rezervirajte stol i pripremite se za gastro pustolovinu na otoku Hvaru. Vaša obitelj će vam biti zahvalna!

Vidi još